Laman

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

ΔΙΚΤΥΑ 5G
Πριν μάθουμε για τα καλά τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 4ης γενιάς, θα πρέπει να αρχίσουμε να ασχολούμαστε με τα δίκτυα 5ης γενιάς.
Το αποκαλούμενο και 5G αποτελεί ένα από τα κύρια θέματα στο φετινό Mobile World Congress (MWC), το οποίο πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Βαρκελώνη, και υπόσχεται εντυπωσιακά υψηλές ταχύτητες διακίνησης δεδομένων που φθάνουν μέχρι και τα 10 Gbps.
Του Δημήτρη Μαλλά
Το 5G, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ειδικής ενότητας που είχε το συνέδριο που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του MWC, θα προσφέρει κατ' αρχήν πολύ υψηλότερες ταχύτητες, οι οποίες θα φθάνουν μέχρι τα 10 Gbps. Σημειωτέον ότι το 4G μπορεί να φθάσει –θεωρητικά- έως 300 Mbps, ενώ τα ενσύρματα δίκτυα οπτικών ινών είναι τώρα στα 100 Mbps και στην επόμενη φάση τους θα «ανέβουν» στο 1 Gbps.
Βέβαια, θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το 2020 προκειμένου να υπάρχουν δίκτυα 5G σε εμπορική λειτουργία, εκτός και αν η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει την «έκπληξη» καθώς η Κομισιόν δείχνει ιδιαίτερα θερμή με το θέμα της επόμενης γενιάς κινητής τηλεφωνίας. Δεν είναι, μάλιστα, τυχαίο ότι η ΕΕ πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου όπου μίλησε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα ψηφιακών επικοινωνιών, Γκούντερ Έντινγκερ, ενώ παρευρέθηκαν υψηλόβαθμα στελέχη των μεγάλων κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και κυρίως αυτών που προέρχονται από την Ευρώπη (Ericsson, Nokia Networks, Alcatel-Lucent). Η συνέντευξη Τύπου αφορούσε το όραμα της ΕΕ για το 5G και ο κ. Έντινγκερ δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία προς το 5G, ενώ τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρχει «πόλεμος» τεχνολογιών.
Πέραν των εντυπωσιακά υψηλών ταχυτήτων, εξίσου σημαντικά είναι τα δύο άλλα βασικά χαρακτηριστικά του 5G. Το πρώτο είναι η δυνατότητα που θα προσφέρει προκειμένου να μπορούν να λειτουργήσουν ταυτόχρονα σε ένα χώρο όπως είναι ένα στάδιο ή μία πλατεία, εκατομμύρια συσκευές με πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Και το δεύτερο είναι ότι η «καθυστέρηση» στην απόκριση της σύνδεσης, το αποκαλούμενο latency στα αγγλικά, θα είναι στο 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου (ms) όταν στο 4G το αντίστοιχο νούμερο είναι στα 50 ms και στο 3G είναι στα 100 ms.
Οι δύο τελευταίες βελτιώσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές καθώς προχωρά ταχύτατα η διασύνδεση όλων των συσκευών με το Internet, το αποκαλούμενο και Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT). Η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη στο φετινό MWC και αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι πως το IoT έχει αρχίσει να δημιουργεί νέα επιχειρηματικά μοντέλα αλλά και νέες υπηρεσίες. Ουσιαστικά, όπως σημείωσε στην παρουσίαση του ο Χανς Βέστμπεργκ, διευθύνων σύμβουλος της Ericsson, αυτή η τάση προς τη διασύνδεση όλων των συσκευών δημιουργεί καινούριες επιχειρηματικές λογικές και αλλάζει τα δεδομένα. Κάτι που ήταν εμφανές και στο περίπτερο της Ericsson όπου μπορούσε να δει κανείς υπηρεσίες όπως είναι η εξ αποστάσεως διαχείριση ενός εκσκαφέα, ο οποίος βρίσκεται στη Σουηδία!
Στο περίπτερο της Ericsson υπήρχε φυσικά και μία πρωτότυπη εγκατάσταση δικτύου 5G, το οποίο δεν βασιζόταν σε κάποια συγκεκριμένα πρότυπα, καθώς αυτά δεν έχουν ακόμη διαμορφωθεί. Αυτό θα γίνει πιθανότατα το 2016 και τα πρώτα πιλοτικά δεν αναμένονται πριν το 2019, όπως ανέφεραν στελέχη του χώρου.


newsbomb.gr