ΟΙ ΡΕΚΛΑΜΕΣ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

0   σχόλια

Γιατί οι δήθεν αδέκαστοι Έλληνες μεγαλοδημοσιογράφοι κάνουν τόσο πολύ θόρυβο με τη σιωπή τους;

Μια ιστορική αναδρομή στο ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Στήβεν Γκρέι του Reuters που πριν από δύο χρόνια είχε αναφερθεί στις «δουλειές» και στις  σχέσεις του Μιχάλη Σάλλα με τα ΜΜΕ, επιχειρεί με δημοσίευμα της η ιστοσελίδα του περιοδικού Unfollow.
Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, στην Ελλάδα κανείς δεν τολμά να γράψει κάτι εναντίον του μεγαλοτραπεζίτη…
Τα ελληνικά MME σιωπούν εκκωφαντικά αναφέρει το Unfollow γεμίζοντας απλά τις σελίδες τους με τραπεζική διαφήμιση.
Αξίζει εδώ να επισημάνουμε ότι παρά τις συνταρακτικές αποκαλύψεις που έκανε το Newsbomb.gr – προ ολίγων εβδομάδων – για τον τρόπο με τον οποίο ολόκληρο το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» παραχωρήθηκε για αμφιλεγόμενο τίμημα σε μια θυγατρική εταιρεία της Τράπεζας Πειραιώς, δεν άνοιξε… ρουθούνι.
Εκτός από ορισμένους πολιτικούς που έφεραν το θέμα στη Βουλή υπό μορφή επίκαιρης ερώτησης, κανένας υπηρεσιακός παράγοντας του κράτους και κανένας λειτουργός της Δικαιοσύνης δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει τι πραγματικά συνέβη.
Προχθές, Κυριακή 9 Νοεμβρίου το Unfollow έγραφε: «Σύμφωνα με δημοσιογραφικές έρευνες ξένου, ασφαλώς, Mέσου, η Τράπεζα Πειραιώς και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Μιχάλης Σάλλας έχουν επιδοθεί σε επιχειρηματικές δραστηριότητες, οι οποίες είναι, αν μη τι άλλο, αμφιλεγόμενες. Τα ελληνικά ΜΜΕ ωστόσο σιωπούν εκκωφαντικά. Την ίδια στιγμή που ένα θέμα μείζονος κοινωνικού ενδιαφέροντος αποσιωπάται, τα ίδια ΜΜΕ γεμίζουν το χρόνο και τις σελίδες τους με τραπεζική διαφήμιση…».
Όπως γράφει το Unfollow είναι πραγματικά αξιοθαύμαστος ο τρόπος με τον οποίο τα μεγάλα ελληνικά ΜΜΕ είτε είναι ιστολόγια, είτε τηλεοράσεις, είτε εφημερίδες, συντονίζονται όχι μόνο για να υπερθεματίσουν κάποιες ειδήσεις, αλλά και για να «θάψουν» κάποιες άλλες…
Αναφέρει λοιπόν το Unfollow ως παράδειγμα τον Άκη Τσοχατζόπουλο ο οποίος εδέχθη απίστευτο βομβαρδισμό από τα μέσα ενημέρωσης για τα σκάνδαλα στα οποία είχε εμπλακεί (και ορθώς δέχθηκε τέτοια επίθεση), πλην όμως αναρωτιέται «τι θα συνέβαινε αν ο Άκης ήταν τραπεζίτης; Ποια θα ήταν η εικόνα που θα παρουσίαζαν για αυτόν τα ΜΜΕ;».
«Ίσως ήταν παρόμοια με την εικόνα της κραυγαλέας σιωπής που επικρατεί σήμερα σε όλα τα μεγάλα ΜΜΕ για τα έργα και τις ημέρες του προέδρου του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα και της οικογένειάς του, όπως αυτά παρουσιάζονται από τον δημοσιογράφο Στήβεν Γκρέυ, του γνωστού αγγλικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.
Ο Σ. Γκρέυ επισκέφθηκε αρκετές φορές την Ελλάδα στα πλαίσια της έρευνάς του για τη λειτουργία των ελληνικών τραπεζών. Στο τέλος της έρευνάς του έγραψε το εξόχως αποκαλυπτικό άρθρο «A Greek banker’s secret property deals» («Οι μυστικές συμφωνίες ενός έλληνα τραπεζίτη»), στο οποίο αναφέρει πως ο Μ. Σάλλας, κάτοχος σήμερα του 1,5% των μετοχών, ανέλαβε τα ηνία της Τράπεζας Πειραιώς πριν από 21 χρόνια [σ.σ.: στην κυβέρνηση ήταν τότε το ΠΑΣΟΚ και ο Μ. Σάλλας διατελούσε χρέη συμβούλου του Ανδρέα Παπανδρέου], προτού ακόμα αυτή ιδιωτικοποιηθεί. Ωστόσο, ο Μ. Σάλλας με τη βοήθεια της συζύγου του Σοφίας Στάικου, των δύο παιδιών του Γιώργου και Μυρτούς, καθώς και πρώην στελεχών της Πειραιώς, έστησε ένα δίκτυο ιδιωτικών επενδυτικών εταιρειών που συναλλάσσονταν με την Τράπεζα Πειραιώς μέσω κτηματομεσιτικών συναλλαγών. Αυτές οι συναλλαγές, όπως αποδεικνύουν δημόσια έγγραφα και καταχωρήσεις σε κτηματολογικά βιβλία, έφεραν κέρδη εκατομμυρίων ευρώ στην οικογένεια Σάλλα και τους συνεργάτες της», αναφέρει το απόσπασμα του άρθρου στο Unfollow και στη συνέχεια γίνεται αναφορά στις εταιρείες που εκπροσωπούνται από τα μέλη της οικογένειας Σάλλα, όπως αυτά είχαν αποκαλυφθεί από το ρεπορτάζ του Στήβεν Γκρέυ:
«Στις χρηματοοικονομικές εκθέσεις της η Τράπεζα Πειραιώς φυσικά δεν αναφέρεται με σαφήνεια στις συγκεκριμένες αγοραπωλησίες, ούτε φυσικά στην ιδιοκτησιακή δομή των ιδιωτικών επενδυτικών εταιρειών της οικογένειας Σάλλα. Στην πορεία της έρευνας, όμως, εντοπίστηκαν 11 τέτοιες εταιρείες, των οποίων τα Συμβούλια Εποπτείας εκπροσωπούνταν από μέλη της οικογένειας του Μ. Σάλλα. Η σύζυγός του Σοφία Στάικου υπήρξε διευθυντής σε 9 από αυτές τις εταιρείες, ενώ τα παιδιά του, Γιώργος και Μυρτώ, συμμετείχαν στις Επιτροπές Ελέγχου 4 από αυτές. Ο ίδιος ο Μ. Σάλλας δεν εμφανιζόταν σε καμιά από αυτές τις εταιρείες ως διευθυντής…».
Σε άλλο σημείο του άρθρου στηλιτεύεται το γεγονός ότι κανένας από τους υποτιθέμενους μεγαλοδημοσιογράφους που «δεν μασάνε τα λόγια τους» και διατείνονται ότι είναι αδέκαστοι, δεν τολμά να πει το παραμικρό για τον τραπεζίτη και μένουν όλοι απαθείς και σιωπηλοί :
«Όλοι οι «μεγάλοι», όμως, της ενημέρωσης έμειναν σιωπηλοί, από τους μεγαλοσχήμονες δημοσιογράφους που διαρκώς διαλαλούν πόσο αδέκαστοι και ανεξάρτητοι είναι, τους παραδοσιακούς σκανδαλοθήρες που υποτίθεται πως αποτελούν φόβο και τρόμο των διεφθαρμένων πολιτικών και δηλώνουν προστάτες του ανυπεράσπιστου από την αδικία πολίτη, μέχρι τους λαλίστατους παραγωγούς ραδιοφωνικών εκπομπών που «δεν μασάνε τα λόγια τους».
Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι από τους «μεγάλους» της ενημέρωσης εξαιρείται φυσικά το «μεγάλο κανάλι», το οποίο δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να αναφέρει κάτι μεμπτό για την Τράπεζα Πειραιώς, μιας και ο Βαρδής Βαρδινογιάννης εκτός από μεγαλομέτοχος του «μεγάλου καναλιού» είναι παράλληλα και ο βασικός μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς, χώρια που μια από τις κουμπάρες της πρώην κεντρικής παρουσιάστριας του δελτίου ειδήσεων Όλγας Τρέμη, στον τελευταίο της γάμο, δεν ήταν άλλη από τη σύζυγο του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Σοφία Στάικου…».
Τόσο από το άρθρο του Unfollow, όσο και από το ρεπορτάζ του Στήβεν Γκρέυ αποδεικνύεται περίτρανα ότι για κάποιους στην Ελλάδα εξακολουθεί να ισχύει ο νόμος της σιωπής, η λεγόμενη «ομερτά».

newsbomb.gr