Laman

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Σε όσους αγχώνονται με το θέμα της πιθανής απώλειας του smartphone τους απευθύνεται το Phound, ένα app για συσκευές Android που διατίθεται δωρεάν μέσω του Google Play Store και δημιουργός του είναι η γνωστή εταιρείας λύσεων ασφάλειας Kaspersky Lab.

Η ονομασία Phound! προέρχεται από τις λέξεις “phone” (τηλέφωνο) και “hound” (κυνηγώ). Σκοπός της νέας εφαρμογής είναι να συμβάλλει στο γρήγορο εντοπισμό χαμένων gadget και στην προστασία των πολύτιμων πληροφοριών που είναι αποθηκευμένες σε αυτά, προφυλάσσοντας τις από τα «αδιάκριτα βλέμματα».
Σύμφωνα με έρευνα στους χρήστες του Διαδικτύου, τον τελευταίο χρόνο ένας στους 20 ερωτηθέντες κατά μέσο όρο έχασε το smartphone ή το tablet του ως αποτέλεσμα απροσεξίας ή κλοπής.

Το αντίστοιχο ποσοστό για τους Ευρωπαίους ανήλθε στο 4%. Την ίδια στιγμή, το 36% των Ευρωπαίων ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι οι συσκευές του περιείχαν εμπιστευτικά δεδομένα που σίγουρα δεν θα ήθελε να πέσουν σε λάθος χέρια. Το Kaspersky Phound! αναπτύχθηκε για την πρόληψη τέτοιου είδους ανησυχητικών καταστάσεων.
Το Phound! δίνει τη δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου των συσκευών και των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα σε αυτές, μέσω του portal My Kaspersky. Αν μια συσκευή χαθεί ή κλαπεί, οι χρήστες μπορούν να αποκλείσουν τη λειτουργία της, αποτρέποντας έτσι τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε αυτή.
Επίσης, μπορεί να προχωρήσουν στον εντοπισμό της συσκευής μέσω GPS, δικτύου GSM ή δικτύου Wi-Fi. Για να γίνει η αναζήτηση της συσκευής ακόμα πιο εύκολη, οι χρήστες μπορούν να τραβήξουν φωτογραφίες με την μπροστινή της κάμερα ή να εμφανίσουν ένα μήνυμα στην οθόνη της συσκευής.
Αν το τηλέφωνο ή το tablet χαθεί στο σπίτι ή στο γραφείο, ο χρήστης μπορεί να το εντοπίσει με τη βοήθεια της λειτουργίας “Alarm”. Με την ενεργοποίηση της λειτουργίας αυτής, η συσκευή παράγει ένα δυνατό ήχο, ο οποίος συνεχίζεται μέχρι ο ιδιοκτήτης να εισάγει ένα μυστικό κώδικα.
Ως τελευταία λύση, ο ιδιοκτήτης μπορεί να χρησιμοποιήσει το Phound! για να αφαιρέσει όλα τα προσωπικά δεδομένα του από τη συσκευή και να διαγράψει την κάρτα SD εξ αποστάσεως, συμπεριλαμβανομένων των επαφών, των μηνυμάτων, των φωτογραφιών κλπ. Ακόμη, ο χρήστης μπορεί να πραγματοποιήσει μόνιμη επαναφορά της συσκευής, αν αυτό απαιτείται.