Laman

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Οι καπνιστές έχουν 70% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη και άγχος, αναφέρει μια νέα επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η διακοπή του καπνίσματος θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία.


Η μελέτη ,που πραγματοποιήθηκε από τα πανεπιστήμια του Μπέρμινχαμ, της Οξφόρδης, και Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, ανέλυσε 26 μελέτες και εξέτασε 6.500 άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών. Όπως διαπιστώθηκε,

το 18,3% των καπνιστών ανέφεραν ότι υπέφεραν από κατάθλιψη και άγχος, σε σύγκριση με 10% των μη καπνιστών και το 11,3% των πρώην καπνιστών.

Η έρευνα “διαλύει” την κοινώς διαδεδομένη αντίληψη ότι το τσιγάρο ανακουφίζει από το άγχος, καθώς οι περισσότεροι καπνιστές λανθασμένα λένε “ας κάνω ένα τσιγαράκι για να χαλαρώσω”.

Ο επικεφαλής ερευνητής Ρόμπερτ Γουεστ, καθηγητής της ψυχολογίας της υγείας στο UCL (University College London), δήλωσε ότι «Η διακοπή του καπνίσματος θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη βελτίωση όχι μόνο τη σωματικής υγείας, αλλά και της ψυχικής υγείας».

Προηγούμενη έρευνα έχει διαπιστώσει ότι η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους με τη λήψη αντικαταθλιπτικών. «Όταν οι καπνιστές ανάβουν ένα τσιγάρο, το αίσθημα της χαλάρωσης, είναι προσωρινό και σύντομα αντικαθίσταται από συμπτώματα στέρησης και τους πόθου για ένα νέο τσιγάρο”, επεσήμαναν οι ερευνητές.

news.gr