Laman

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Οι χιονίστρες εμφανίζονται λόγω της μη φυσιολογικής αντίδρασης των λεπτών αιμοφόρων αγγείων του δέρματος στο κρύο. Η κυκλοφορία του αίματος καθορίζει πόσο πιθανό είναι να εμφανιστούν οι χιονίστρες, καθώς τα άτομα με κακή κυκλοφορία στα άκρα είναι πιο επιρρεπή στις χιονίστρες.

Η χιονίστρα ονομάζεται επίσης χείμετλο. Πρόκειται για ένα μικρού μεγέθους κόκκινο εξόγκωμα που προκαλεί φαγούρα και πόνο, πρήζεται και στη συνέχεια ξηραίνεται, μερικές φορές αφήνοντας πληγές στο δέρμα. Το εξάνθημα μπορεί επίσης να προκαλέσει αίσθημα καύσου τοπικά.
Οι χιονίστρες εμφανίζονται στα άκρα: στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών, στο πρόσωπο (κυρίως στη μύτη) και στους λοβούς των αυτιών. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν στα πέλματα σε σημεία που ασκείται μεγάλη πίεση, όπως επάνω σε έναν κάλο.
Το πρώτο βήμα για την καταπολέμησή τους είναι τα άκρα να παραμένουν ζεστά. Συνιστάται η χρήση λοσιόν με καλαμίνα προς αντιμετώπιση της φαγούρας. Ο γιατρός μπορεί να προτείνει ακόμη κρέμες με στεροειδή για να υποχωρήσει η φαγούρα και ο πόνος.
Εάν οι χιονίστρες μετατραπούν σε έλκη, πρέπει να εφαρμόζεται αντισηπτικό για να αποφευχθούν λοιμώξεις. Το έλαιο από χαμομήλι ή λεβάντα συνιστάται επίσης για την περιποίηση του δέρματος. Μπορείτε να προσθέσετε δέκα σταγόνες από το έλαιο στη μπανιέρα και αφήνετε το δέρμα να μουλιάσει για 15 λεπτά. Μπορείτε επίσης να κάνετε απαλό μασάζ με το έλαιο στην πάσχουσα περιοχή για καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.
Οι χιονίστρες δεν είναι επικίνδυνες, ωστόσο η δυσφορία που προκαλούν επιβάλλει την άμεση αντιμετώπισή τους. Επίσης, αν εξελιχθούν σε δερματικά έλκη αυξάνεται ο κίνδυνος λοίμωξης.

onmed.gr