Laman

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Νέα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η φρουκτόζη –το απλό σάκχαρο που υπάρχει στα φρούτα και τους χυμούς των φρούτων- μπορεί να "μπερδεύει" τον εγκέφαλο σας (και κατά συνέπεια το αίσθημα της όρεξης) με τρόπο που να σας κάνει να νιώθετε μεγαλύτερη πείνα.

Η Dr. KathleenPage, επίκουρος καθηγήτρια Ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, εξέτασε την άποψη αυτή με τη βοήθεια 24 εθελοντών, στους οποίους χορήγησε ένα μίγμα νερού-ζάχαρης, το οποίο αποτελούνταν από έναν από τους δύο τύπους ζάχαρης: γλυκόζη ή φρουκτόζη.

Κάθε ρόφημα περιείχε 75 γραμμάρια ζάχαρης, αναφέρει δημοσίευμα του Time.

Στη συνέχεια, η ίδια και οι συνεργάτες της μελέτησαν τις λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες των εθελοντών, για να διαπιστώσουν με ποιο τρόπο ανταποκρινόταν ο εγκέφαλός τους στη ζάχαρη, ενώ παράλληλα τους έδειχναν εικόνες από φαγητό και αντικείμενα που δεν είχαν καμία σχέση με το φαγητό. Όλοι οι συμμετέχοντες δοκίμασαν και τα δύο ροφήματα σε δύο διαφορετικές ημέρες.

Οι ερευνητές παρατήρησαν, ότι μετά την κατανάλωση του μίγματος με τη φρουκτόζη, οι εθελοντές που κοιτούσαν τις εικόνες με το φαγητό, εμφάνιζαν μεγαλύτερη δραστηριοποίηση στις περιοχές του εγκεφάλου τους, οι οποίες παίζουν ρόλο στην επεξεργασία της ανταμοιβής, σε σχέση με αυτούς που κατανάλωσαν το ρόφημα με τη γλυκόζη.

"Πιστεύουμε ότι αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει, ότι η φρουκτόζη έχει μικρότερη επίδραση –σε σχέση με τη γλυκόζη- στην καταστολή της όρεξης και πως με τη σειρά της θα μπορούσε να παρακινεί τα άτομα να… συνεχίσουν να καταναλώνουν φαγητό, ακόμη κι αν έχουν καταναλώσει ήδη αρκετές θερμίδες" εξήγησε η Page.

Τα ευρήματα αυτά βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο, ωστόσο σύμφωνα με τους ερευνητές, ο εγκέφαλος των εθελοντών που κατανάλωσαν τη γλυκόζη συμπεριφέρθηκε με τρόπο που ανέμεναν οι επιστήμονες: ενεργοποιήθηκαν λιγότερο οι περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την όρεξη. Με άλλα λόγια, υπήρξε κορεσμός. Οι εγκέφαλοι με τη φρουκτόζη –που είναι πιο γλυκιά από τη γλυκόζη- εμφανίστηκαν πιο… "πεινασμένοι".

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι "η ζάχαρη είναι ζάχαρη" και πως είναι το ίδιο κακή για τον οργανισμό, όποια μορφή κι αν έχει. Ωστόσο, αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι η γλυκόζη και η φρουκτόζη ίσως έχουν πολύ διαφορετικές επιδράσεις, επειδή ο οργανισμός μας τις επεξεργάζεται με διαφορετικό τρόπο.

Η γλυκόζη είναι το κυρίως σάκχαρο που κυκλοφορεί στη ροή του αίματος και μεταβολίζεται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, προκαλώντας την απελευθέρωση ορμονών όπως η ινσουλίνη και η λεπτίνη, που μας κάνουν να νιώθουμε χορτάτοι. Η φρουκτόζη, από την άλλη, μεταβολίζεται απ’ ευθείας στο ήπαρ.

Πηγή  www.news.gr