Laman

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Δεν φαίνεται να ξέρουν πόσες θερμίδες έχει το αγαπημένο τους ποτό, οι περισσότεροι λάτρεις του αλκοόλ, με αποτέλεσμα να παχαίνουν χωρίς να το αντιλαμβάνονται.




Αυτό προκύπτει από μία νέα δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από τη Βασιλική Εταιρεία Δημοσίας Υγείας (RSPH) της Βρετανίας σε δείγμα 2.000 ατόμων.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις τους -κατά μέσο όρο- οι οκτώ στους δέκα είτε δεν είχαν την παραμικρή ιδέα είτε υποτιμούσαν τις θερμίδες των ποτών που έπιναν.
Μάλιστα, στην πραγματικότητα τα τρία τέταρτα δεν ήξεραν ότι ένα μεγάλο ποτήρι (250 ml) κρασί με περιεκτικότητα 8% σε αλκοόλ παρέχει 170 θερμίδες, όπως επίσης ότι η ίδια ποσότητα κρασιού με περιεκτικότητα 14% σε αλκοόλ παρέχει 230 θερμίδες.
Την ίδια ώρα, το 90% όσων πίνουν μπύρα, δεν γνώριζαν ότι μία μπύρα με 4% περιεκτικότητα σε αλκοόλ, τους φορτώνει με από 180 θερμίδες ανά 500 ml.
«Κατά μέσον όρο, ένα μεγάλο ποτήρι κρασί αντιστοιχεί θερμιδικά σε ένα ντόνατ και ένα μεγάλο ποτήρι μπύρα σε μία φέτα κέικ σοκολάτα», εξηγεί η Σίρλεϊ Κρέιμερ, διευθύντρια της RSPH.
«Είναι εκπληκτικό ότι σχεδόν οι οκτώ στους δέκα ενήλικες δεν το ξέρουν. Μπορεί να αποτελεί κλειδί για τον έλεγχο του σωματικού βάρους του πληθυσμού και ίσως για τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ», επισημαίνει.
Ο ισχυρισμός αυτός φαίνεται να επιβεβαιώνεται, καθώς σε ένα μικρό πείραμα που έκαναν οι ερευνητές της RSPH σε μία παμπ, φάνηκε πως οι θαμώνες που ενημερώθηκαν στην αρχή της βραδιάς για τις θερμίδες των ποτών που έπιναν, κατανάλωσαν τελικά κατά μέσο όρο 400 λιγότερες.
Προγενέστερες έρευνες έχουν δείξει ότι από τα ποτά προέρχεται το 10% των ημερήσιων θερμίδων των ενηλίκων που συνηθίζουν να πίνουν καθημερινά.


Πηγή: http://www.onmed.gr