Laman

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Η λαχτάρα της γυναίκας για σεξ είναι αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης πολλών διαφορετικών παραγόντων και δεν εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τη λειτουργία των ορμονών,
σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.
Όπως τονίζει ο Δρ John Randolph, ένας εκ των βασικών συντακτών της μελέτης, «η γυναικεία ερωτική επιθυμία είναι εξαιρετικά περίπλοκη υπόθεση».
Επί του παρόντος, δεν υπάρχει κάποια διαθέσιμη φαρμακευτική λύση για την αντιμετώπιση της λεγόμενης Διαταραχής Μειωμένης Σεξουαλικής Επιθυμίας (hypoactive sexual desire disorder, HSDD).



Ορισμένοι γιατροί έχουν προτείνει τη χορήγηση χαμηλής δόσης τεστοστερόνης, καθώς έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική στην ενίσχυση των σεξουαλικών επιδόσεων στο ανδρικό φύλο. Το γυναικείο σώμα παράγει φυσικά τεστοστερόνη –σε πολύ μικρότερες ποσότητες βέβαια σε σύγκριση με τον άντρα– όμως η παραγωγή της ορμόνης μειώνεται σημαντικά εάν η γυναίκα υποβληθεί σε αφαίρεση ωοθηκών ή περάσει το στάδιο της εμμηνόπαυσης.
Σύμφωνα με το Δρ Randolph, αρκετοί επιστήμονες έχουν υποστηρίξει τη θεωρία ότι η τεστοστερόνη παίζει ρόλο στη γυναικεία σεξουαλική λειτουργία, ωστόσο ο ισχυρισμός δεν είχε αποδειχθεί στην πράξη.
Η νέα μελέτη παρέχει τα πρώτα τεκμήρια υπέρ της θεωρίας αυτής, αν και η επίδραση της ορμόνης αποδεικνύεται πολύ ήπια. Σημαντικότερο ρόλο στη γυναικεία ερωτική επιθυμία φάνηκε να παίζει η συναισθηματική ευεξία.
Ο Randolph και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό αφού μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν σε 3.302 γυναίκες. Τα στοιχεία προέρχονταν από τη δεκαετή μελέτη SWAN (Study of Women's Health Around the Nation).
Οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν χορηγήσει δείγμα αίματος ώστε οι γιατροί να μετρήσουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης στον οργανισμό τους. Για τους σκοπούς της νέας μελέτης, οι ερευνητές εστίασαν στις γυναίκες που βρίσκονταν στο στάδιο της εμμηνόπαυσης.
Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης είχαν ελαφρώς ενισχυμένη σεξουαλική επιθυμία. Τα δεδομένα αποκάλυψαν όμως ότι οι γυναίκες που είχαν σε γενικές γραμμές καλύτερη διάθεση και ήταν πιο ικανοποιημένες συναισθηματικά από τη σχέση τους απολάμβαναν και μια πιο υγιή σεξουαλική ζωή.
«Πολλοί θα προτιμούσαν να πάρουν ένα χάπι για να λυθεί το πρόβλημα», τονίζει ο Randolph, «όμως τα πράγματα είναι αρκετά πιο περίπλοκα για τη γυναίκα σε ό,τι αφορά το σεξ».


Πηγή: http://www.onmed.gr