Laman

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Φασόλια γίγαντες ( πλακί )

Υλικά
1 κιλό φασόλια γίγαντες2 φλιτζάνια τσαγιού λάδι1/2 φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό3/4 κιλόύ ντομάτες ώριμες ή 1 κουτ. σούπας πάστα ντομάτας1 κεφάλι σκόρδο1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό3 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένααλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζετε τα φασόλια και τα βάζετε από το βράδυ σε νερό να μουσκέψουν.Την άλλη μέρα, τα πλένετε καλά μέσα σε τρυπητό και τα βάζετε σε κατσαρόλα με κρύο νερό και λίγο χονδρό αλάτι να βράσουν επί 3/4 της ώρας.Τα ρίχνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.Στο μεταξύ, βάζετε σε ανάλογο ταψί το λάδι, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τα σκόρδα ολόκληρα και τα βάζετε στο φούρνο μέχρις ότου μαραθούν και ροδίσουν.Προσθέτετε τότε τα φασόλια, το σέλινο, το μαϊντανό, λίγο αλατοπίπερο, 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και τα βάζετε στο φούρνο για 30 λεπτά.Περνάτε τις ντομάτες από τρυπητό ή διαλύετε την πάστα σε 1-2 φλιτζάνια νερό.Βγάζετε το ταψί από το φούρνο, ανακατεύετε τα φασόλια και τα περιχύνετε με την ντομάτα.Τα βάζετε ξανά σε μέτριο φούρνο να ψηθούν και να μείνουν μόνο με το λάδι τους.
Σημείωση:
Μπορείτε να τα βάλετε όλα μαζί από την αρχή. Αφού μουσκέψετε τα φασόλια, θα τα βάλετε στο ταψί με όλα τα υλικά και τα ψήσετε στο φούρνο για 2 ώρες.