Laman

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014




Για έκτη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιείται φέτος, από τις 13 έως τις 20 Ιουλίου, το Σεμινάριο για το Ρεμπέτικο, στο νησί της Σκύρου. Το 6ο Σεμινάριο για το Ρεμπέτικο θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Λαογραφικού Μουσείου Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς, περιμένοντας για μια ακόμα χρονιά να γεμίσει από ανθρώπους που ζητούν να ανακαλύψουν και να ερμηνεύσουν τους κώδικες της Μουσικής, αλλά συγχρόνως να διαφυλάξουν από τον αφανισμό το λαϊκό μας τραγούδι.

Η μουσική αυτή συνάντηση , με τις παράλληλες εκδηλώσεις της, έπαψε να έχει την μορφή ενός απλού Σεμιναρίου.  Έγινε πια ένας θεσμός, που ρίζωσε βαθιά στο αιγαιοπελαγίτικο νησί. Αγκαλιάστηκε ζεστά από τους κατοίκους του και δημιούργησε έναν άξονα για βάθεμα των ανθρωπίνων σχέσεων, αφού καταφέρνει να ενώνει σε ένα κοινό στόχο ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και να ικανοποιεί τις ψυχικές τους ανάγκες, προσφέροντας εκτός από την γνώση και αξέχαστες στιγμές διασκέδασης. Για όλους εμάς που συμμετέχουμε σ’ αυτή την υπόθεση, άξονας της κοινής μας δράσης είναι η ηθική ικανοποίηση που βασίζεται στην κοινή μας συναίνεση, ότι το κομμάτι αυτό του λαϊκού μας πολιτισμού που υπηρετεί το ρεμπέτικο και γενικότερα το λαϊκό μας τραγούδι, δεν πρέπει να ξεχαστεί και να εξοστρακιστεί από επικίνδυνους «ειδήμονες» και συμφέροντα.
 Επί πλέον, η μετάδοση της αγάπης για τη μουσική μας παράδοση στους νεότερους είναι μια από τις κυρίαρχες δυναμικές που μας όπλισαν με θάρρος και κουράγιο να το συνεχίσουμε και αυτή τη δύσκολη χρονιά.
Το πρόγραμμα του σεμιναρίου περιλαμβάνει μαθήματα μουσικής από τον δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Σπύρο Γκούμα –όπου διδάσκονται και αναλύονται επιλεγμένα κομμάτια των Μ. Βαμβακάρη, Απ. Χατζηχρίστου, Β. Τσιτσάνη, Δ. Γκόγκου, Γ. Παπαϊωάννου, κ.α.,  ομιλίες ελεύθερες για το κοινό, αλλά και συναυλία των μαθητών του σεμιναρίου. Μάλιστα, στο πλαίσιο του φετινού σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί και η μουσική παρουσίαση «Τα αποτυπώματα του ρεμπέτικου στις γειτονιές του Πειραιά», η οποία παρουσιάστηκε πριν από λίγο καιρό με μεγάλη επιτυχία στον Πειραιά από τον Θανάση Βλάχο.
Πληροφορίες για τα μαθήματα, την μετακίνηση, τη διαμονή κ.λπ. μπορείτε να βρείτε sites
Τηλ:Γιώργος Μακρής 210-6410211 ή 6972335227